Ungdom på egne premisser | Ecura BPA

Ungdom på egne premisser

24 juni 2022

Sommer er for mange forbundet med utenlandsreiser, og flere velger å legge turen til storbyer. En som allerede har vært storbyferie med familien i år er David (16). David er glad i nye opplevelser, men har en autismediagnose som kan gjøre storbyvandring slitsomt. På ferietur til London hadde han og familien med seg en BPA-assistent. Med assistenten på laget kunne David føle seg selvstendig og trygg, og fokusere på å nyte ferien med familien. Dette er en historie om hvordan BPA-ordningen kan bidra til å hjelpe familier med å leve livene de ønsker.

Husker du hvordan det var å være på ferie med familien da du var 16 år gammel? Eller er du kanskje i den alderen akkurat nå? Tiden hvor du begynner å merke at du har egne meninger, og ikke nødvendigvis er enig i at nabolagrestauranten er stedet du har lyst til å spise denne kvelden også. Den tiden hvor du trenger en pause for deg selv på hotellrommet, vekk fra familiens evige prat om mat og turistattraksjoner. Så ser du ut av vinduet, og kjenner på trangen til å utforske verdenen som finnes der ute på egen hånd. Det er en krevende og spennende tid for alle.

Om du har ekstra behov er ungdomstiden gjerne hakket mer utfordrende. Da er det godt å vite at det finnes løsninger der ute som ivaretar behovet man som ungdom har til selvstendighet og selvbestemmelse. Med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) kan familier ha en assistent med på tur, slik at ungdommen får den hjelpen han eller hun trenger, uten at det blir en inngripen som gjør at ferieplanene må endres.

BPA er en rettighetsfestet ordning som ble innført ved lov den 1. januar 2015. Formålet med ordningen er å gi brukere med funksjonsnedsettelser mulighet til å leve et mest mulig selvstendig liv. For ungdommer som i økende grad oppdager at de har egne behov og er i ferd med å skape seg en identitet, er ivaretakelsen av selvbestemmelsesretten særlig viktig.

En som har fått merke den store forskjellen BPA utgjør på tur med familien er 16 år gamle David.
David er glad i opplevelser, og satte tidligere i år kurs for London sammen med resten av familien og en assistent. David har autisme, noe som kan gjøre situasjoner med mange mennesker og høye lyder i en storby som London utfordrende.

Ved å ha assistenten med på turen fikk David anledning til å være ungdom på sine egne premisser, enten han ville shoppe i favorittbutikkene uten resten av familien, eller slappe av på hotellet med søsknene og assistenten mens moren dro på restaurant. Assistenten skjermet han når David hadde behov for det, og bidro med trygghet, slik at han følte seg godt ivaretatt.

BPA-ordningen gir stor fleksibilitet når man er ute på reise. David har av og til behov for å være alene med moren, og på denne turen fikk søsknene låne assistenten, slik at David kunne ha tid med moren for seg selv. Dette ga søsknene mulighet til å gjøre andre ting de hadde lyst til.

BPA-ordningen er med på å legge til rette for å en så normal hverdag som mulig, og det inkluderer også familieferier. Sammen med familien fikk David oppleve den slående utsikten fra London Eye, kjenne vinden i håret i båt på Themsen og komme tett på kjendiser på Madame Tussaud’s.

BPA handler først og fremst om å bidra til å gi mennesker mulighet til å leve de livene de ønsker i størst mulig grad. Å være forelder er ingen liten oppgave, og dersom barnet har ekstra behov krever det ekstra arbeid. Med BPA fra Ecura får 16-åringen mulighet til å være en ungdom som alle andre. Og med mindre tid brukt til praktisk planlegging, får man tid til å dyrke familierelasjonen sammen. Med BPA kan andre som David kjenne på selvstendighet, enten det er med kompisgjengen hjemme eller på tur i Hyde Park.

Dersom du ønsker å lære mer om BPA-ordningen og hva den kan gjøre for deg og din familie, kan du gå inn på nettsiden vår ecurabpa.no, sende en mail til [email protected] , eller ringe oss på 69 12 96 00.

til toppen