Hvordan finne god personlig assistent? | Ecura BPA

Hvordan finne god personlig assistent?

3 juni 2022

Helt i kjernen av BPA-ordninger finner du brukerstyrte personlige assistenter. Det er deres armer og bein som er med på å gjøre mottakerens hverdag mest mulig normal. Har du fått innvilget brukerstyrt personlig assistanse (BPA), er neste skritt å velge assistent(er). Dette kan være både spennende og skremmende, for hvordan vet du hva du skal se etter?

Hva gjør en personlig assistent god?

Når du ser etter en god personlig assistent, er det greit å tenke igjennom hva du legger i nettopp dette. Her er noen eksempler på elementer som kan være av relevans når du vurderer søkere:

  • Personlige kvaliteter: Er det noe spesielt du ser etter i en som søker jobb som personlig assistent? Det er ikke noe i veien for å søke etter noen som er mer lik deg selv, som verdsetter de samme tingene som deg og som du virkelig er på bølgelengde med. Dette er tross alt en person du vil tilbringe utallige timer per uke med.

Hva som gjør en assistent god vil ofte være subjektivt

  • Erfaring: Krever du at han eller hun som skal jobbe som brukerstyrt personlig assistent har tidligere erfaring med BPA? Det stilles per av i dag ikke noen formelle krav til utdanning for BPA-assistenter, eller ei kreves det noen spesiell arbeidserfaring. Det betyr selvsagt ikke at du selv ikke kan ha ønskelige preferanser. Husk bare på at mangel på erfaring ikke nødvendigvis er synonymt med å ikke kunne utføre en god jobb for deg.
  • Respekt: Ettersom formålet med BPA er å sikre mottakeren et så aktivt og selvstendig liv som mulig, er det helt nødvendig at assistenten du velger gjør sitt ytterste for at du skal kunne leve livet som du selv vil. Respekt og forståelse er derfor nøkkelord for en som ønsker å jobbe som personlig assistent.
  • Kompetanse: For noen vil det være nødvendig at en BPA-assistent har eller er villig til å erverve seg spesialkompetanse. Dette kan være aktuelt for BPA-mottakere med spesielle helsetiltak. Selv om det ikke egentlig faller inn under en personlig assistents arbeidsoppgaver å yte helsetjenester, finnes det unntak. Det er altså fullt mulig å legge enkle helsetjenester inn i BPA-ordningen i koordinasjon med kommunen. For enkelte har det også vært mulig å få innvilget mer avanserte helseoppgaver, som respiratorhåndtering, gitt at BPA-assistenten(e) har mottatt tilstrekkelig opplæring.
  • Like interesser: En god assistent for deg er kanskje ikke like god for en annen, noe som understreker hvor viktig det er å velge en støttespiller du trives med. Er du glad i fart og spenning, bør du absolutt se etter en person som gir deg mulighet til å leve ut drømmene dine om f.eks. å hoppe i fallskjerm eller å satse på rafting. Ønsker du praktisk bistand utenfor hjemmet, ja, da er det også upraktisk å velge en assistent uten førerkort.

Ecura BPA bistår deg

Ecura BPA er en privat BPA-leverandør med lang og bred erfaring. Er det noe vi kan, så er det pasient- og brukerrettighetsloven, dine rettigheter og kommunens plikter. For oss er det et mål å sikre at du kan leve et selvstendig liv på egne premisser. Om du trenger assistanse med søknadsskriving, klageprosessen, valg av leverandør, valg av assistenter eller annet, ta kontakt. Vi bistår deg gjerne.

til toppen