BPA: Nyt sommeren på lik linje med alle andre | Ecura BPA

Sommer med BPA

4 juli 2022

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) kan gis hele året, både i og utenfor hjemmet. Om sommeren vil mange kanskje ønske å tilbringe litt mer tid utenfor husets fire vegger, og dette er noe en BPA-assistent kan bistå med. Med en BPA-ordning kan du nyte sommeren akkurat som alle andre!

Hva er BPA?

BPA ble rettighetsfestet fra 1. januar 2015 i Norge. Alle norske kommuner er pliktig å ha et tilbud om personlig assistanse, organisert som brukerstyrt personlig assistanse. Gjennom en BPA-ordning vil du få en assistent som gir deg personlig og praktisk bistand i hverdagen ut fra dine behov og ønsker. Målet er å sikre et uavhengig liv og likeverdig samfunnsdeltakelse for personer med nedsatt funksjonsevne.

Med BPA kan du nyte sommeren akkurat som alle andre

Hvordan kan en BPA-ordning arte seg om sommeren?

Her er noen eksempler på hva en assistent kan bistå med i sommermånedene:

  • Kjøre til og fra stranden, og bistå med å sette opp strandstoler og strandteppe.
  • Frakte kajakkutstyr til favorittvannet, klargjøre for en kajakktur og selv være med på turen.
  • Assistere med mat og drikke når du møter vennegjengen på byens mest populære restaurant.
  • Sette opp teltet og assistere med annet under den årlige campingturen.
  • Bli med på utenlandsturen slik at familien får tid til å nyte de gode stundene og være en familie sammen.

Forutsatt at det faller under rammene av BPA-vedtaket og arbeidsmiljølovens bestemmelser, samt at assistenten er komfortabel med det, er det egentlig bare fantasien som begrenser hvilke sommeraktiviteter som er mulig å utføre med ordningen.

Merk at det i noen tilfeller kan være nødvendig å avklare aktiviteter med kommunen, eksempelvis ved ønske om utenlandstur.

Har du ikke enda fått innvilget BPA?

Det finnes flere tusen mennesker i Norge i dag som har krav på BPA uten å være klar over det. Det er fullt mulig at du er blant disse. Dersom du oppfyller primærkravene for alder og assistansebehov, vil du kunne motta BPA. Det innebærer at du er under 67 år når du søker og at du har et asssitansebehov som strekker seg over mer enn to år. Per uke vil du måtte ha et assistansebehov på 25-32 timer, men det finnes også unntak. Du kan lese mer om dette her. Har du søkt og fått avslag, er det fullt mulig å klage på dette. I svært mange tilfeller blir vedtak omgjort etter en slik prosess.
Ta gjerne kontakt med oss i Ecura BPA for mer informasjon og eventuell assistanse med søknad eller klage.

Vi ser fram til å høre fra deg!

til toppen