Hva gjør en BPA-assistent? | Ecura BPA

Hva gjør en BPA-assistent?

4 august 2021

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) innebærer, som navnet tilsier, personlig assistanse som i størst mulig grad styres av brukeren selv. Det er en BPA-assistents oppgave å fungere som brukerens armer og ben, for å sikre en så normal hverdag som mulig. Som arbeidsleder, er det dermed du som bestemmer assistentens arbeidsoppgaver.

Hva en BPA-assistent kan gjøre

En BPA-assistent er der for å bistå deg, noe som innebærer at du har stor frihet når det kommer til arbeidsoppgaver. Uansett om du ønsker å dra på skogstur, på cafè med venner eller trenger bistand til matlaging, som arbeidsleder er det du som setter opp arbeidsplanen til assistenten(e). Ikke bare hva, men også hvor og når oppgavene skal utføres. Det er samtidig viktig å huske på at arbeidsmiljøloven og andre lovverk er gjeldende også for BPA-assistenter. Det innebærer at arbeidsoppgaver, samt arbeidstider og mengde, må være i henhold til både gjeldende lovverk og også vedtakets rammer.

En BPA-assistent er der for å bistå deg slik at du kan leve så normalt som mulig

Noen eksempler

Her er noen eksempler på hvordan en BPA-assistent muliggjør en mer selvstendig hverdag:

  • Silje er student og skal ta eksamen. Hun blir hentet av sin BPA-assistent om morgenen som kjører henne til eksamenslokalet, åpner dører, setter opp alt utstyr, følger til toalettet og bistår med mat og drikke.
  • Ali er friluftsentusiast og drar annenhver helg på campingtur i nabokommunene. Med seg har han sin BPA-assistent som bistår med alt fra kjøring til å sette opp telt, gå turer og matlaging.
  • Kurt har nettopp fylt 18 og feirer dagen på uterestaurant med venner. BPA-assistenten kjører ham dit, bistår med bestillingen og kjører ham hjem igjen i etterkant.
  • Mona har innvilget BPA og skal på ferietur til Hellas med familien om en uke. I koordinasjon med assistenten hennes og Ecura BPA er det ordnet slik at hun får BPA-assistanse under hele turen.

Noen unntak

Det er mye assistenter kan bistå med, men også oppgaver de ikke kan påta seg. Det er for eksempel slik at BPA-assistenter i prinsippet ikke har mulighet til å utøve helsetjenester, noe som er nedfelt i pasient- og brukerrettighetsloven.

Det finnes likevel noen unntak her, og det er for eksempel fullt mulig å legge enkle helsetjenester inn i BPA-ordningen i koordinasjon med kommunen. For enkelte har det også vært mulig å få innvilget mer avanserte helseoppgaver, som respiratorhåndtering, gitt at BPA-assistenten(e) har mottatt tilstrekkelig opplæring.

Søk om BPA i dag

Dersom du ikke allerede har søkt om BPA, anbefaler vi deg å gjøre nettopp dette om det er noe du ønsker og har behov for. Ecura BPA har erfarne rådgivere som står klare til å støtte deg i en søknadsprosess, dersom dette er noe som virker avskrekkende. Skulle du ønsker mer informasjon om hva en BPA-assistent kan bistå med i nettopp din situasjon, vil vi også gjerne høre fra deg. Vi ser fram til en uforpliktende prat med deg!

til toppen