Vi vil spille på lag med deg - Ecura BPA

Vi vil spille på lag med deg

16 mai 2024

Vi vil spille på lag med deg

Å ta del i det digitale spilluniverset er viktig for alle. I dag, den 16. mai, er det verdensdagen for digital tilrettelegging. I et stadig mer digitalisert samfunn er det essensielt at alle, uavhengig av funksjonsnivå, har mulighet til å fullt ut nyttegjøre seg digitale tjenester.

Selv om over én milliard mennesker på verdensbasis har en funksjonsnedsettelse, er det mange digitale arenaer som ikke er tilrettelagt for de behovene brukere har. Mange nettsider har eksempelvis lavt kontrastnivå som gjør det utfordrende for synshemmede og lese tekst, og apper kan være dårlig optimalisert for brukere med motoriske eller kognitive vansker.

Et område det imidlertid har vært stor utvikling innenfor hva gjelder digital tilrettelegging, er spillindustrien.

Spillmarkedet har vokst eksponentielt siden Atari lanserte Pong i 1972, og i dag forener e-sport-turneringer og onlinespill millioner av mennesker over hele verden. En norsk undersøkelse fra 2022 viser at nær halvparten av landets befolkning spiller daglig, men til tross for at spill har vunnet enormt med terreng som sosial og kulturell arena, har det tradisjonelt sett vært vanskelig for mange med nedsatt funksjonsevne å delta.

Tidligere har hverken utviklere, utgivere eller konsollprodusenter sett et marked for tilpasninger når det gjelder programvare og kontrollere, slik at spillere med ulike funksjonsnedsettelser kan delta. Dette har endret seg med de siste års fokus på Ablegaming – tilrettelagt gaming for personer med ulike funksjonsnedsettelser.

I dag har både Microsoft og Sony tilpassede kontrollere på markedet, og også tilpasningsmulighetene til PC er store. Dette lar alle få oppleve gode spilltitler, uavhengig av funksjonsnivå. Til tross for den positive utviklingen, er en gjennomgående utfordring at hverken Hjelpemiddelsentralen, foreldre eller venner flest har nok kunnskap om hvordan utstyr settes opp slik at spillopplevelsen blir så god som mulig. Her kommer vi i Ecura inn i bildet!

Når alle spiller, er vi alle vinnere

For noen år siden spurte vi oss hva kan gjøre for å legge til at flere kan kjenne på fellesskap og mestring, også i spillverdenen. Å skape gode hverdager og økt livskvalitet for mennesker er kjernen i alt vi gjør, og etter grundig forarbeid er vi stolte over å kunne invitere til åpning av vår Ablegaming-satsing i kontoret vårt i Oslo senere denne forsommeren. Her kommer et eget Ablegaming-rom hvor du eller noen du kjenner kan spille store titler på PlayStation, Xbox, PC og Nintendo Switch i høy kvalitet, med utstyr tilpasset ulikt funksjonsnivå. Flere av våre ansatte er lidenskapelige gamere, og noen av dem har selv funksjonsnedsettelser.

At digital tilrettelegging er viktig for at en skal kunne delta sosialt, og at spill kan være en kilde til vennskap, frihet og mestring, er dokumentarfilmen «Ibelin», et kraftfullt vitnesbyrd om. Filmen viser livet til Mats Steen, en ung mann som bare 25 år gammel døde av Duchennes muskeldystrofi. Foreldrene, som la merke til at Mats tilbrakte mye tid foran skjermen, var engstelige for at han var isolert og ensom. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Etter hans død rant det inn med meldinger fra mennesker over hele verden som hadde møtt Mats som spillkarakteren Ibelin i World of Warcraft. De hadde satt pris på hans empati og varme for andre mennesker, og visste ingenting før mot slutten om sykdommen som preget livet hans.

Med digital tilrettelegging kan alle delta i utviklingen av samfunnet på likefot.

Gjennom Ablegaming får personer med funksjonsnedsettelser som har behov for tilpasning av utstyr også mulighet til å ta del av store spillopplevelser, og kjenne på glede, frihet og mestring.

Vi gleder oss til å invitere deg med inn.

Vi er Ecura, og vi spiller på lag med deg.

til toppen