Inkluderende spilling - slik gjør du det! - Ecura BPA

Inkluderende spilling – slik gjør du det!

13 november 2024

Klart du skal kunne game – uavhengig av funksjonsnivå! Vi gir deg deg praktiske tips og triks for tilpasning av spilltitler og -utstyr slik at alle som ønsker det, skal kunne spille. 

En kvinne og to menn holder jublende opp en skriftlig publikasjon.

I Ecura BPA har vi siden årsskiftet arbeidet målrettet med å skape Norges fremste kompetansemiljø for inkluderende spilling sammen med våre samarbeidspartnere i KRED Norge, E-sportalliansen og Handikappede Barns Foreldreforening. Inkluderende spilling er kort forklart tilpasninger av spilltitler og -utstyr som bidrar til at alle som ønsker det kan spille, uavhengig av fysisk og/eller kognitivt funksjonsnivå. 
På veien mot å bygge dette kompetansemiljøet har vi tatt flere viktige steg. 
I midten av august åpnet vi som eneste BPA-leverandør et eget rom for inkluderende spilling ved hovedkontoret vårt i Østensjøveien i Oslo, og vi har allerede avholdt flere arrangementer med stor oppslutning og mye entusiasme. Vi har også truffet statsråder og profilerte stortingspolitikere for å tale vår sak, og arbeider systematisk med å sette inkluderende spilling på dagsorden. Nå tar vi arbeidet med inkluderende spilling til et nytt nivå ved å lansere veilederen Tilgjengelighet i spillmiljøer.

Her kan du laste ned veilederen. 

Gjennom arbeidet vårt med å legge til rette for at så mange av de som ønsker det kan spille, uavhengig av funksjonsnivå, har vi hatt en rekke samtaler med de som spiller, foreldre og venner. Flere har gitt uttrykk for at de synes det er vanskelig å navigere i all informasjonen som finnes der ute, ikke minst å vite hvem en skal kontakte for å få hjelp og råd. Foreldre som selv har spilt på konsoll i sine yngre dager og er vant til å slå på en kontroller som fungerer sømløst, oppdager ofte at det ikke er like enkelt å vite hvor en skal begynne hvis sønnen eller datteren trenger å bruke stemmestyring eller tilpassede joysticker. Veilederen er ment å lette dette arbeidet for alle som selv spiller og har behov for tilpasninger, er nærstående og vil lære mer, eller andre som skaper spillarenaer. 
Veilederen gir konkrete råd og tips om typer tilpasset utstyr som finnes der ute, og hvilke innstillinger det kan være fordelaktig å aktivere for den enkelte, forutsatt at det enkelte spillet støtter disse tilpasningene.

Hva gjelder enkeltspill er det mange som stiller spørsmål om hvilke spill som er tilpasset deres funksjonsnivå. I veilederen har vi tatt for oss noen av de mest populære spilltitlene på markedet som tilbyr en rekke ulike tilpasninger, deriblant Fortnite, Horizon Forbidden West, The Last of Us Part II og God of War: Ragnarok. Listen er ikke uttømmende. Det er ikke uvanlig at det oppstår diskusjoner mellom foreldre og barn om hva som er passende spill å spille, og dette er en selvstendig vurdering foreldre må gjøre opp mot sitt barn. I vår tid er det også et betydelig fokus på regulering av skjermtid og de negative konsekvensene dette kan ha for spesielt barn og unge, og i veilederen tar vi til orde for en sunn balanse mellom fysisk aktivitet og skjermtid, slik at en får en variert og rik hverdag.

Spill som arena rommer i dag langt mer enn den enkeltes spillopplevelse, hvor store E-sport-turneringer fengsler millioner av mennesker verden over på linje med avgjørende fotballkamper eller Formel 1-løp. I veilederen har vi også tatt høyde for dette, ved å inkludere et eget kapittel om hvordan en kan opprette egne E-sportslag for personer med ulike funksjonsnedsettelser. Slik søker vi å favne om den enkeltes spillopplevelse og hvordan den kan optimaliseres til å bli best mulig, samt hvordan tilpasningene som foreslås kan implementeres i en større skala slik at flere kan ha glede av det, og større inkluderende spillmiljøer kan vokse frem.
Siktemålet vårt med veilederen er at alle som ønsker det skal få anledning til å delta i spillverdenen, og oppleve at den er tilgjengelig for dem. Spill kan være en viktig arena for mestring, sosialt fellesskap og glede, og kostnaden av tilpasning er langt lavere enn kostnaden av utenforskap. Vi håper veilederen vil være til nytte for mange, og står klare til å hjelpe alle som måtte ha spørsmål om hvordan deres spillhverdag kan gjøres litt enklere. For vi er der når du trenger oss – også på vei inn i spillverden.

Her kan du laste ned veilederen. 

til toppen