Eventyr på fire hjul

23 februar 2022

Coronapandemiens munnbindklamme grep har festet seg om reisehverdagen til de fleste av oss. Eventyrlyst har blitt erstattet av hjemmekontor og Netflix. Strendene vi tidligere inntok med den største selvfølgelighet har ligget øde, og flyselskaper har opplevd en turbulens ingen passasjer er forunt. En som har fått kjenne på denne stillstanden er Haldor Emstad. På tross av sine fysiske utfordringer kan han vise til en utstrakt reisevirksomhet de fleste har grunn til å misunne ham. Dette er fortellingen om en mann som ser muligheter der andre ser begrensninger, og gir full gass på vei mot neste eventyr.

Haldor (64) bor i Malvik kommune i Trøndelag. Kommunen har drøyt 13.000 innbyggere og Trondheimsfjorden som nærmeste nabo. På telefonen kan den sindige fremtoningen hans lett forlede en til å tro at eksotiske reisemål som Hawaii og Marrakesh er steder han ikke har krysset av på verdenskartet. At han har muskelsykdommen Limb-girdle muskeldystrofi som gjør han avhengig av elektrisk rullestol, kan ved første øyekast få en livsstil med reiser over hele verden til å virke vanskelig tilgjengelig. Bak den lune trønderdialekten er Haldor imidlertid en handlekraftig mann som hverken lar seg stoppe av fysiske utfordringer eller korona.

Det handler om å se muligheter der andre ser begrensninger

Reiser før og nå

«Det har vært bom stopp», forteller Haldor når han beskriver hvordan pandemien har påvirket reisehverdagen hans. Han benytter seg av en spesialbygd bil som har en personheis og annet praktisk utstyr installert. Den siste flyreisen foretok han i 2012, etter at han i lengre tid hadde opplevd det som kronglete å komme seg av og på fly. Siden den gang har bilen vært fremkomstmiddelet for Haldors mange utenlandsreiser. Dette skiftet betyr imidlertid ikke at de praktiske utfordringene har opphørt å eksistere. For Haldor er den største utfordringen å finne hoteller som passer hans behov, men han er nøye med å understreke at han har blitt vant til å planlegge reisene sine.

Tatt i betraktning at han har hatt en langtur til utlandet nesten hvert år før pandemien, er det ingen tvil om at han har funnet en reiseform som passer han godt. Selv om han finner stor glede I å oppsøke nye steder, hender det også at han vender tilbake til gamle trakter. «Hverken Østerrike eller Sveits er spesielt stort, så der er det lett å havne på de samme stedene», sier han. På tross av at pandemien har resultert i mindre reiseaktivitet for Haldor, har han likevel hatt turer til Ørland, Mandal og Oslo mens viruset har herjet landet.

Haldor er tydelig på at utenlandseventyr for hans del er uaktuelt så lenge koronaen er med oss. Det betyr likevel ikke at kalenderen hans for 2022 er fri for reiseplaner. Til sommeren er tanken å dra med Hurtigruten til Svolvær med et par venner som har satt seg fore å klatre Svolværgeita. Haldor og vennegjengen gikk Via Ferrata i Loen ved Breheimen i fjor, og han kunne nyte den majestetiske utsikten fra toppen etter en tur opp med gondolbanen.

Betydningen av BPA

Ecura har vært Haldors BPA-leverandør i flere år. «Jeg må jo ha med meg noen, men det har aldri vært vanskelig å få med meg folk før BPA-ordningen kom på plass», sier han. Han opplevde imidlertid en tydelig endring da ansvaret for ordningen ble flyttet fra det kommunale til det private, i form av at han fikk innvilget reisebudsjett. Dette dekker en god del overnattinger for assistenter når Haldor er ute på tur.

«Det har vært veldig positivt», fremholder han. Som eksempel forteller han om en vinsmakingtur til Rhindalen tre år tidligere, hvor assistenten han hadde med seg fikk dekket både reise og opphold. Da behovet for hjelp har blitt større de siste ti årene etter at han ble avhengig av respirator, synes Haldor det føles godt å kunne lønne assistentene gjennom ordningen. Når vi spør om det er noen områder ved BPA-ordningen han er misfornøyd med, eller som han gjerne skulle ønske at var annerledes, svarer han at det ikke er tilfelle. «Det fungerer godt», sier han. De siste par årene har han fått økt timeantallet han mottar assistenthjelp etter at den fysiske formen har blitt dårligere.

En klar oppfordring

«Jeg sier til mange at når jeg med rullestol kommer meg til Afrika, Australia og Hawaii, så klarer alle det. Det finnes ikke noe som er umulig.» Kraften i Haldors budskap er til å ta og føle på gjennom telefonen. Når nesten alle smitteverntiltak nå er fjernet, er det kanskje ikke altfor lenge til han er ute på veien igjen og klar for nye eventyr.

Til slutt har Haldor en klar oppfordring til alle med fysiske utfordringer som lurer på om det lar seg gjøre å legge ut på reisefot:
«Det er bare å kjøre på»

til toppen